TOPIC

Thursday 5 August 2010

creamy mushroom soup

Bismillah
 Intro:
Kebetulan semua masih dlm selimut lg, cuaca pun cantik, tenang dan damai, boleh la saya kongsikan resipi yg sy telah modified sesuai ngan citarasa keluarga. Menu ni mmg favorite saya kat Msia dulu, klu gi market wajib la beli instant mushroom soup n gi pizza hut ni la yg saya tunggu2. Bagi penggemar sup ni, blh la cuba sendiri lepas ni n impress your guest your homemade creamy mushroom soup. Mari kita tgk resipi yg mudah ni.

Bahan-Bahan:(4 -5 org )
1. 5-6 butir  cendawan -(klu blh cendawan putih)
2. 4 cwn                  stok ayam (air rebusan ayam)- guna kiub ayam lg senang
3. 1/2 biji                bawang besar- mayang (potong nipis)
5. 2 ulas                 bawang putih- ketuk
4. 1 sudu kecil       mix herb
5. 3-4 sudu besar butter/minyak
6.  2 sudu besar   tepung gandum
7.  1 bekas            whipping cream
8. 5-6 ketul            ayam potong dadu -optional
9. 1 biji                  kentang potong dadu- optional
10. garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
110 oregano (utk aroma)

Cara-cara:

1. Bersihkan cendawan dan asingkan batangnya, cincang cendawan besar2 dan batangnya tumbuk2 hingg keluar jus.

untuk Stok Ayam:
2. Masuk kan batang cendawan yg ditumbuk tadi, bawang besar, bawang putih, tulang ayam, kulit ayam, kiub ayam, air dan mix herb dalam periuk. Masak hingga mendidih dan lama sikit hingga kuah nampak berminyak, padamkan api.

untuk Sup Cendawan:
3. Dalam periuk lain, panaskan butter dan masukkan tepung sambil dikacau hingga tepung sebati dgn butter dan pekat (klu tepung berketul, tambahkan lg butter), kecilkan api
4. Kemudian masukkan whipping cream dan kacau hingga rata dan mendidih. Masukkan isi ayam, cendawan cincang dan kentang.
5. Tapis air rebusan tadi dan masukkan dalm periuk sup. Kacau rata.
6. Bila ayam dah masak dan kentang dah lembut, tunggu mendidih dan perasakn dengan garam dan serbuk lada hitam.
7. Utk naikkan lg aroma sup, masukkan secubit oregano dan daun sup (cincang).
8. Tunggu sup mendidih barulah matikan api. Dan boleh dihidangkan.
* klu nak lg pekat, blh lah ditambah bancuhan tepung jagung ketika sup mendidih dan kacau supaya tak bergentel. Jgn masuk bynk sgt, sup ni nampak cair masa panas klu dah sejuk kuahnya akan bertambah pekat*
* untuk kuantiti air blh diadjust, klu nak banyak blh la ditambah air pada air rebusan tadi ataupun rebus 2-3 kali bhn2 rebusan tadi dgn air baru sahaja.

- makan ngan roti bawang putih lg sedap. Roti sy buat sendiri guna bread maker. Boleh juga guna roti perancis.


Resipi Garlic Bread Simple (drpd kawan Durham)

 3-4 ulas bawang putih - tumbuk
butter secukupnya
oregano

-roti potong serong, sapukan semua bahan pada permukaan roti dan bakar 10 mnt, sehingga agak garing blh la dihidangkan. Guna roti biasa pun blh gak, cuma tak rasa kenyal2 cam garlic bread je. Takpe yg penting senang dan sedap.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment